|

Acupunctuur

Acupunctuur wordt al duizenden jaren met succes toegepast, oorspronkelijk vooral in Oost Azië (b.v. China). De laatste halve eeuw, met het toenemen van de contacten tussen Oost en West, ook steeds meer in de westerse wereld. Omdat acupunctuur ontstaan is in een heel andere maatschappij, met een andere visie op de natuur en de mens, worden er andersoortige diagnoses (en therapieën) toegepast, dan in het westen gebruikelijk is.

Met de komst van acupunctuur naar het westen, werd en wordt deze geneeskunde natuurlijk wel beïnvloed door ons natuur-wetenschappelijk denken en handelen. Eén van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen houdt in, dat de acupunctuurpunten niet meer alleen met naalden, drukpunten en moxa (de 3 traditionele vormen) kunnen worden beïnvloed, maar ook met elektriciteit, magneten en laserlicht. Daardoor worden de mogelijkheden sterk uitgebreid

 

Klassieke Acupunctuur

 

Acupunctuur is van oudsher een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Samen met de Chinese kruidengeneeskunde, de dieetleer en de bewegingsleer (Tai Chi en Qi gong) wordt het al meer dan 4000 jaar beoefend. Sinds een halve eeuw wordt TCG in toenemende mate ook in de westerse wereld beoefend, vooral de acupunctuur. Daarmee zijn er nieuwe ontwikkelingen op gang gekomen. Zo zijn de oor– , handacupunctuur en de voetreflexologie nieuwe westerse toepassingsvormen voor de al lang bestaande TCG. De klassieke Chinese acupunctuur blijft echter de basis. In de Chinese geneeskunde wordt er met andere ogen naar de mens gekeken dan in de Westerse geneeskunde. Een gevolg hiervan is, dat de TCG andere soorten diagnoses stelt dan de Westerse geneeskunde. Als er 5 patiënten zijn met migraine, kunnen er in de TCG misschien wel 5 verschillende diagnoses gesteld worden. Zo maakt het veel verschil of de pijn juist in het vóór- of het achterhoofd zit; of de pijn juist ‘s morgens of ‘s avonds begint enz. Uiteraard hoort bij iedere andere diagnose een aparte behandeling. Voor een uitleg over de werking van acupunctuur moet u dan ook eerst iets weten over de TCG in het algemeen.

 

Yin en Yang

Het hele universum kan verdeeld worden in 2 delen die tegenovergesteld zijn, maar óók elkaar aanvullen, b.v. nacht - dag, donker - licht, vrouw - man, voeten - hoofd, koorts - ondertemperatuur. Deze 2 delen worden Yin en Yang genoemd. Waar het om gaat is dat Yin en Yang in evenwicht, in harmonie moeten zijn. Bij harmonie is men gezond, bij disharmonie tussen Yin en Yang is men ziek. Yin en Yang zijn geen aparte of bijzondere dingen maar gewoon de 2 kanten van de natuur die overal te zien is. Het is ook een manier van klachten indelen

 

Chi of Qi

Qi kan het best vertaald worden met energie. Door het lichaam stroomt Qi. Als Qi goed stroomt, is men gezond. Als het niet goed stroomt, is men ziek. Er kan teveel of te weinig Qi zijn. Ook kan de stroming geblokkeerd zijn. Als iemand moe is heeft hij een gebrek aan energie, Qi, dit kan gevoeld worden.

 

Meridianen

Door het hele lichaam stroomt Qi, maar vooral in bepaalde kanalen, meridianen genoemd. Deze

meridianen verbinden de lichaamsdelen met elkaar, zodat de Qi, die op de ene plaats gemaakt wordt, naar de andere plaats kan stromen. Er zijn 12 hoofdmeridianen en vele bij-meridianen. Deze lopen grotendeels via zenuwbanen, maar kunnen ook andere structuren in het lichaam volgen.

 

Acupunctuurpunten

Op de meridianen, die onder de huid lopen, liggen acupunctuurpunten. Door deze punten te behandelen kun je de Qi in de meridianen beïnvloeden, waardoor iemand weer beter wordt. Een behandeling van een acupunctuurpunt kan plaatsvinden door het te prikken (de meest bekende vorm), maar ook door druk, massage, warmte, elektriciteit, magneten of laserstralen. Iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

De acupunctuurnaald prikkelt het zenuwstelsel

Afhankelijk van de aandoening van de cliënt maakt de acupuncturist een keuze welke punten behandeld worden en op welke manier. De duur van het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard en ernst van de klacht. Per cliënt kunnen daarin grote verschillen zijn.

 

Herstel van energiebalans

Op bepaalde punten van je lichaam worden fijne naalden ingebracht met de bedoeling verstoorde energiestroming te verbeteren, zodat jouw energiebalans zich kan herstellen. Het prikken van de naaldjes is meestal geheel pijnloos. Vaak voelt de cliënt een tinteling of als iemand goed in contact staat met zijn lichaam kan het zelfs zijn dat je direct de energie voelt stromen.

Waar er precies geprikt moet worden, wordt bepaald aan de hand van je klachten en de gevoeligheid van de punten. Het aantal punten wat geprikt wordt kan verschillen en ook de manier waarop de naald wordt ingebracht, is niet altijd hetzelfde. Het is ook niet altijd zo dat het acupunctuurpunt in de buurt zit van het orgaan waar je last van hebt. Het zou dus kunnen gebeuren dat je bij bijvoorbeeld verstoorde leverenergie of boosheid, naalden in je voet geplaatst krijgt.

 

Duur

De naalden blijven meestal zo'n 20 tot 40 minuten zitten voordat ze er weer worden uitgehaald. In Nederland worden altijd steriele naaldjes gebruikt, die na de behandeling worden weggegooid. Na afloop kun je soms nog een tijdje een  tintelend gevoel houden in de geprikte punten, maar meestal is dit snel over. Dit is een teken dat het punt " "wakker" gemaakt is.

 

De manier waarop acupunctuur werkt is dat je de eerste tijd wat vaker komt, zodat je lichaam steeds weer de boodschap krijgt om energiestroming te verbeteren, en na een aantal behandelingen (afhankelijk van de hoofdklacht) kan er wat meer tijd tussen de behandelingen zitten, om het lichaam aan te zetten de boodschap zelf over te nemen. Op die manier gaat het zelf herstellend vermogen van het lichaam, als het weer krachtig genoeg is, langzaam en zeker zelf weer aan het werk.

 

Mijn doelstelling is dan ook om binnen 5 tot 6 behandelingen een verschil te bewerkstelligen, dan zou het effect van de behandeling merkbaar moeten zijn. Hoe lang nodig is om alle klachten op te lossen, hangt helemaal af van de ernst van de klacht en hoe lang de klachten al bestaan.

 

Onderhoud

Als we een auto hebben, gaan we jaarlijks naar de garage voor een onderhoudsbeurt, om ervoor te zorgen dat we niet ineens langs de weg komen te staan. Helaas is het met de zorg voor ons lichaam slechter gesteld. In het Westen gaan we meestal pas na de huisarts, als we al een tijd met een klacht lopen. Maar een klacht, hoe klein ook, is een signaal van ons lichaam dat er iets mis is. Wanneer we dat signaal in de wind slaan, gaat het lichaam een 'zwaarder' signaal inzetten, totdat we echt ziek worden omdat we alle eerdere signalen gemist hebben.

 

Acupunctuur is erop gericht om ziekte te voorkomen. Om te zorgen dat de balans van je lichaam intact blijft en dusdanig is, dat je lichaam kleine disbalansen zelf kan opvangen en corrigeren. In China gaan mensen minimaal 4 keer per jaar naar een acupuncturist voor een check up of alles in orde is en om de balans te herstellen. Als je uitbehandeld bent, zou het verstandig zijn om toch elk jaar minimaal 2- 4 keer een afspraak te maken, ook al heb je geen klachten, alleen maar om ziekte te voorkomen en vroegtijdige verstoringen op te lossen voor ze daadwerkelijk klachten gaan geven. Daarnaast noemen cliënten die inmiddels in balans zijn het ook vaak een cadeautje aan henzelf, omdat ze weer heerlijk opgeladen en energiek naar huis gaan.

Ziet u fouten of werkt er iets niet? Neem dan contact met de Webmaster.

info@panda-webdesign.nl