|

De Dorn-methode is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling, die  gebruikt kan worden bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom.

De basis van de Dorn-therapie is correctie van het   beenlengte verschil.  Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze ‘pilaren’ niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewe¬gingsbeperking als gevolg.

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’.Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd.

 

     

 

Zeer geschikt bij:

Beenlengteverschil, bekkeninstabiliteit, bekkenscheefstand, ischias, hernia, rugklachten, schouderklachten, nekklachten, hoofdpijn / migraine. Vele andere klachten van het bewegingsapparaat en van de interne organen die middels de zogenaamde spinale zenuwen met de wervelkolom in verbinding staan.

Na de Dorn behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden.

Er kan gedurende 3 tot 7 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecor¬rigeerde stand.

Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen in de weefsels komen nu los en kunnen door meer te drinken, sneller worden afgevoerd.

 

Niet geschikt voor!!:

Ondanks het feit dat de Dorn-methode zeer mild is, zijn er situaties waarbij deze methodiek niet toegepast kan of mag worden. Enkele contra indicaties zijn:

 

• Wervelkolom metastasen of tumoren op wervels of gewrichten. Botkanker

• Botbreuken, of kort na een ernstig ongeval

• Acute ontstekingen op de te behandelen plaatsen.

• Verlammingen. De cliënt moet zichzelf op kunnen richten en zelfstandig kunnen staan en lopen.

• Acute hernia of spit.

• Bij sterke griepsymptomen of koorts.

• Na jarenlang (2 à 3 jaar) zwaar of intensief gebruik van cortison of prednison.

 

Daar waar de Dorn-methode niet toegepast kan/mag worden, kan soms wel gebruik gemaakt worden van de helende werking van de Breuss-massage.

 

 

DORN THERAPIE BIJ  KINDEREN

De Dorn-methode en Breuss-massage kunnen ook prima toegepast worden bij kinderen. Bij de bevalling komen grote krachten vrij. Daarbij kan de wervelkolom of het bekken van het kind wat scheef komen te staan.

Door een speciale massage wordt de scheefstand gecorrigeerd en voelen de kinderen zich vaak beter en huilen minder.

Daarnaast vallen kinderen regelmatig en worden ze vaak geholpen bij het uittrekken van strak zittende laarzen of schoenen.

Er wordt dan (onbewust) behoorlijk hard aan de beentjes getrokken waardoor eventueel beenlengte verschil kan ontstaan

 

 

Ziet u fouten of werkt er iets niet? Neem dan contact met de Webmaster.

info@panda-webdesign.nl