Lian Hua Praktijk voor Oosterse Geneeswijze Praktijk in Complementaire en Aanvullende Zorg

Medical Taping

Medical Taping Concept

 

Het toepassingen gebied mag breed genoemd worden.

Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog).

Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.

Eind 1998 heeft FysioTape BV zich sterk gemaakt om één van de grondleggers van de Japanse tapemethode (Dr. Kenzo Kase) naar Europa te halen om trainingen te geven aan Nederlandse en Duitse fysiotherapeuten.

Vanaf 1999 groeide het aantal artsen, fysiotherapeuten en therapeuten, die zich deze tapemethode eigen hadden gemaakt, zeer snel.

Het gevolg hiervan was dat er steeds meer mogelijkheden werden ontdekt.

Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op.

Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethode, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”.

Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.

Het Medical Taping Concept is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.

 

 

Kinesiotape ofwel medical taping

Deze werd in de jaren zeventig door de Japanse arts en chiropractor Kenzo Kase ontwikkeld.

Hij maakte daarvoor gebruik van een rekbare tape die erg lijkt op de huid zelf.

Deze tape heeft dezelfde kwaliteit en elasticiteit als de huid.

 

 

 

 

Hoe werkt de Tape precies?

 

Daar de tape de huid en de onderhuid ten opzichte van elkaar beweegt en de huid als het ware optilt terwijl u uw dagelijkse activiteiten uitvoert, komt er meer ruimte in het onderhuidse weefsel en kunnen verklevingen en stagnaties opgeheven worden.

Zenuwen die bekneld zijn krijgen meer hierdoor ruimte.

De therapie met kinesiotape wordt oa veel gebruikt bij spier en gewrichtsklachten.

De doorbloeding en het ontgiften worden gestimuleerd en de weefsels worden daardoor soepeler.

 

Acu-taping

 

Het ligt voor de hand dat taping ook een enorme invloed kan hebben op het meridiaansysteem.

Onze energiebanen, meridianen genoemd liggen trouwens in de onderhuidse laag.

Met een goede kennis van de Chinese energetica en de functie van de acupunctuurpunten kunnen we ook diepere klachten aanpakken.

Door de tape op specifieke acupunctuurzones aan te brengen hebben ze een rechtstreekse invloed op het energetische systeem.

De energie kan weer vrij doorstromen en ze heffen stagnaties op.

 

 

 

Lymf Taping

Een geweldige aanvulling op de behandeling is van lymfoedeem en zenuwpijn.

Fibrotisch weefsel (bindweefsel) wordt aanmerkelijk zachter, en zelfs verschrompeld littekenweefsel (na bestraling) verbetert onder invloed van taping.

Lymf Taping is een bijzondere toepassing van het Medical Taping Concept met behulp van een speciale elastische tape.

De tape wordt “onder spanning” aangebracht, op een gerekte huid, waardoor de tape de huid als het ware “lift”; de bovenste huidlaag wordt iets “opgetild” en door de beweging die je maakt, ook nog iets gerekt.

Het gevolg hiervan is, dat de ruimte tussen de eerste en de tweede huidlaag, waarin zich haarvaartjes bevinden, groter wordt.

Dit leidt tot een betere doorbloeding en daarmee ook tot een betere afvoer van de afvalstoffen (aanwezig in lymfevocht).

Hierdoor vermindert het oedeem, terwijl door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwuiteinden afneemt, waardoor ook zenuwpijn vermindert.

Door de grotere ruimte tussen de huidlagen wordt het fibrotisch weefsel losser van structuur waardoor de kleine lymfvaatjes het vocht beter kunnen opnemen en afvoeren.

Het grootste gedeelte van het vocht wordt via de huid afgevoerd.

Tachtig procent van de lymfebanen liggen in de huid.

Het is dus belangrijk deze te stimuleren om meer lymfevocht af te voeren.

Een andere werking van de tape is sturen en stimuleren: het oedeem heeft de eigenschap om zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen.

Door de speciale wijze van aanbrengen stimuleer je de verplaatsing van het oedeem in de richting van de lymfknopen die nog wèl functioneren.

Dus daarheen, waar we het graag willen hebben.

Omdat de tape een aantal dagen kan blijven zitten, ook tijdens het douchen, is er gedurende die tijd dus sprake van een 24-uurs behandeling!

 

 

 

 

Cross taping

Naast de veelgebruikte elastische tape, worden fijn vezelige, rastervormige "patches” gebruikt.

Deze behandeling noemen we Cross Taping.

De Cross Tapes worden op pijnpunten, triggerpoints en acupunctuurpunten geplakt.

Ze worden door de behandelende therapeut manueel opgezocht, en door middel van de energiestroom-afhankelijke plakrichting van de Cross-Tapes verdeeld.

De Cross Tape zorgt voor een verbeterde stroming van de energie op de gestuwde punten en hierdoor tijdens het dragen voor een harmonisering van de energiestroming

 

      

 

 

Betekenis van kleuren Tape:

 

Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken en kleuren, kunnen diverse effecten bereikt worden.

• Huidkleur - Is een neutraal tape en kan zonder op te vallen gedragen worden. De kleur symboliseert de aard, openheid, onafhankelijkheid, relatie energie en heeft en stabiliserend eigenschap.

• Blauw - Is een kleur die een geruststellende werking heeft maar tegelijk ook een koelend effect heeft. De kleur symboliseert water, koude, rust en ontspanning.

• Rood - Is een stimulerende kleur die gebruikt word om warmte en activering in de onderste weefselstructuren op te roepen. De kleur symboliseert warmte, licht en inspiratie.

• Zwart - Word het meest in Amerika gebruikt en is eigenlijk geen kleur. De kleur symboliseert depressie, minder energie en ongerustheid. Het heeft dus geen functie bij het ondersteunen van genezingsprocessen.

 

 

Huidkleur, Blauw, Roze of Pink, Zwart

 

 

 

De 5 grootste effecten van Tape:

1. spierfunctie verbeteren door tonusregulatie

2. belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen

3. pijndemping

4. ondersteunen gewrichtsfunctie, door:

• stimuleren van proprioceptie

• correcties van de bewegingsrichting

• vergroten van de stabiliteit

5. neuro-reflectoire beïnvloeding

 

Met toestemming voor de foto’s van fysio tape uit hun mtc boek en cure tape

 

 

Een zeer interessant aspect van de mensheid…. Is dat ze verliezen hun gezondheid om geld te verdienen…. En verliezen dan dat geld om hun gezondheid te herstellen.

Panda Webdesign . All rights reserved                                                                                                                           Copyright 2017