|

 

Oor-acupunctuur of auriculo-therapie

 

Oor-acupunctuur, wordt ook wel auriculo-therapie genoemd, is een andere vorm van acupunctuur en bestaat uit het behandelen van acupunctuurpunten op het oor om het zelfregulerende of zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel, waarop lichamelijke en psychische klachten zich kunnen afspiegelen. Het bijzondere van oor-acupunctuur is dat acupunctuurpunten op het oor pas gevoelig worden, wanneer er een probleem is. Indien iemand geheel gezond en in balans is zullen er geen punten gevonden worden op het oor. Indien er wel disbalansen of tekorten gevonden worden, kunnen deze met oor-acupunctuur meteen 'getonifieerd' worden, zodat het lichaam voldoende hulp krijgt om eventuele excessen zelf op te lossen.

Oor-acupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten.

 

De meest behandelde klachten zijn:

• Vermoeidheid

• Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine)

• Nek- en schouderpijn

• Rug-heup en knieklachten

• Maag- en darmproblemen

• Burnout-klachten en stress

• Menopausale klachten

• Sportblessures zoals tennisarm

• Eczeem

• Allergie, hooikoorts

• Ondersteuning bij afvallen

• Ondersteuning bij stoppen met roken

 

 

De grondlegger van de auriculo-therapie in het westen is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur.

Nogier kwam op het idee om de oorschelp als therapeutisch medium te gebruiken. Gesteund door spectaculaire resultaten, ontwikkelde hij op basis van empirische gegevens de somatopie van de oorschelp (zie de twee afbeeldingen hieronder).

 

Zijn concepten werden na de tweede wereldoorlog in tijdschriften gepubliceerd en op acupunctuur congressen gepresenteerd.

Chinese delegaties namen de ideeën van Nogier over en herintroduceerde de Chinese oor-acupunctuur in Aziatische landen. Daar ontwikkelde de oor-acupunctuur zich vervolgens in een richting die benoemd wordt met de term “Chinese oor-acupunctuur”. De Chinese oor-acupunctuur kenmerkt zich door eenvoud en integratie met de lichaamsacupunctuur volgens een traditionele methode.

 

De ontwikkeling van de oor-acupunctuur in het Westen is geheel anders. Daar wordt getracht aansluiting te vinden met de westerse geneeskunde en de reflexologie . In tegenstelling tot de Chinese oor-acupunctuur is de Westerse oor-acupunctuur voortdurend in ontwikkeling. Het is goed te weten dat er acupuncturisten zijn die volledig en alleen gespecialiseerd zijn in oor-acupunctuur en dit ook als hun hoofdbehandeling toepassen.

 

In mijn praktijk wordt zowel de Chinese oor-acupunctuur als de auriculo-therapie gebruikt als aanvulling op de lichaamsacupunctuurbehandeling, dit gebeurd doormiddel van acupunctuur naaldjes.

Er is een uitzondering en dat is het ondersteunen van stoppen met roken, dit gebeurd in 3 auriculo-therapie behandelingen.

 

Daarnaast wordt het ingezet als mogelijkheid de cliënt te ondersteunen tussen de behandelingen door middels het plaatsen van verblijfsnaaldjes, magneetballetjes of oor-zaadjes.

 

 

NB. De tekeningen van het oor komen uit het boek van Paul Nogier, de ontwikkelaar van auriculo-therapie

 

 

 

 

 

Ziet u fouten of werkt er iets niet? Neem dan contact met de Webmaster.

info@panda-webdesign.nl