|

 

Het is een ideaal aanvullende therapie naast de acupunctuur en tuina.

De bedoeling is U een heel eenvoudige kruidenthee te kunnen voorschrijven, dit in tegenstelling met de soms vrij gecompliceerde kruidenformules van de medicinale theeën en decocten , die soms uit 2 tot 15 verschillende ingrediënten bestaan. Ik maak hier uitsluitend gebruik van gewone, dagelijkse en vrij gemakkelijke te kopen kruiden die ondergedompeld dienen te worden in kokend water.

 

Thee (in het Chinees Cha) werkt zeer goed wanneer U ook een evenwichtige voeding aanhoudt. Het is bekend dat voeding het best bestaat uit een variatie van granen, bonen, groenten en fruit. Vlees, suikers, vetten, oliën, zout en specerijen worden dan ook best met mate gebruikt. Het wordt frequent gebruikt,

• om de oppervlakte te bevrijden, het zweten te bevorderen

• als voedende (supplement) prescriptie

• als gastro-intestinale prescriptie

• als kalmerende, sedatieve prescriptie

• bij keelproblematiek

• bij urogenitale problemen

• preventief

 

Hoeveel thee heb ik nu nodig?

 

Bij het zetten van een kop/mok thee heeft U slechts één theelepeltje losse thee nodig. Uit 100 gram thee haalt U zo ongeveer 40 kopjes overheerlijke thee. Indien U een pot van een liter wilt zetten, dan adviseer ik 10 a 15 gram. Of beter gezegd voor ieder kopje wat U uit de pot haalt één theelepeltje en eentje extra voor de pot zelf.

Temperatuur van het theewater

Thee wordt van oorsprong heet gedronken, niet warm. Bij groene thee gaat dit verhaal echter niet op. De ideale temperatuur van groene thee is 70 graden Celsius. Groene thee wordt vaak als bitter ervaren waardoor mensen hem vaak te kort laten trekken. Dit is echter niet juist. U kunt het beste de advies trektijd aan houden en letten op de juiste tempratuur. Wanneer de temperatuur goed is wordt de thee niet bitter. Laat het water niet te lang doorkoken, want dan verdwijnt de lucht uit het water, welke de kwaliteit van thee weer aantast.

Het zetten van een pot thee

Vul een waterketel met vers schoon leidingwater en breng deze aan de kook. Spoel de pot om met kokend water, zodat U de pot én schoonspoelt én voorverwarmd. Doe vervolgens de juiste hoeveelheid losse thee in de pot. (1 theelepel per kopje en voor een pot doet U er één extra in.) Schenk dan het kokende water in de pot. (Let op iedere thee heeft een bepaalde zet-temperatuur.) Laat de thee een aantal minuten trekken, maar ga zeker niet hengelen! De thee is immers toch te heet om gedronken te worden. Als U de thee de tijd geeft om optimaal te trekken, hierdoor kan het theeblad zich helemaal  uitrollen tot een volledig blad zonder kneuzingen,  krijgt het de tijd om het water de optimale kleur, geur en smaak te geven, wat de smaak weer te goede komt.

Hieronder heb ik de trektijden en temperatuur per groep in een schema neergezet.

Thee

Naam

 

Zwarte Thee

Groene Thee

Rooibos

Rooibos Groen

Pu Ehr

Rode Thee

Turkse appelthee

Honeybush

Kruiden

 

Minuten

 

2-4 min

2-3 min

5-10 min

5-10 min

3-5 min

5-10 min

8-10 min

5-10 min

5-10 min

 

Graden

 

100 graden

70-90 graden

100 graden

100 graden

100 graden

100 graden

100 graden

100 graden

100 graden

 

De zeefjes

 

Wanneer U thee gaat zetten met losse thee heeft U hier zetgerei voor nodig.

Er zijn verschillende mogelijkheden, maar één van de handigste methoden is het zetten met een zeefje.

Er zijn verschillende zeefjes op de markt, waarvan de mooiste van zilver of chroom zijn.

Als advies koop geen thee-ei of zeefje van aluminium, omdat de kans bestaat dat uw thee de smaak van het ei overneemt. Verder kunt U ook papieren of katoenen theezakjes kopen.

 

Welke thee is nu lekker bij welk gerecht?

Thee kan op ieder moment van de dag gedronken worden. Maar zeker ook bij de maaltijd. Niet alleen bij het ontbijt, wat vele van ons gewend zijn te drinken, maar vooral ook bij de avond maaltijd! Dit vaak als goed alternatief voor wijn. Een goede thee is voor wat betreft kwaliteit en genot zeker goed te vergelijken met wijn. Ik heb voor U enkele thee suggesties op een rij gezet voor enkele maaltijden.

Voeding

 1. Ontbijt
 2. Vis
 3. Vlees en Wild
 4. Gevogelte
 5. Gekruid voedsel
 6. Kaassoorten

 

 1. Yunnan, Assam, Ceylon, Darjeeling
 2. Oolong, gerookte thee, earl grey, darjeeling, groene thee
 3. Earl grey, lapsang souchong, jasmijn
 4. Darjeeling, oolong, jasmijn
 5. Jasmijn, lapsang souchong, Ceylon, groene thee, oolong
 6. Lapsang souchong, earl grey, groene thee

Zoals U ziet, zijn er vele overlappingen. Maar probeert U het eens en ervaar zelf hoe goed thee bij iedere maaltijd past.

Tot slot heb ik nog een tip voor U: zet eens een China Rose thee en laat deze afkoelen. Drink deze op kamer temperatuur! Heerlijk, eerlijk waar!

 

       

Ziet u fouten of werkt er iets niet? Neem dan contact met de Webmaster.

info@panda-webdesign.nl