|

 

De Bewerking van Thee

Zwarte thee, witte thee, oolong of groene thee, ze zijn allemaal afkomstig van dezelfde planten soort. De bewerking ervan maakt dat het een bepaalde theesoort wordt.

Ik zal de zes belangrijkste theesoorten nader beschrijven.

 

Zwarte Thee

Veel mensen denken dat groene thee van een andere plant afkomstig is dan zwarte thee. In werkelijkheid komt het van dezelfde plant, alleen de bewerking is anders. Zwarte thee is ontstaan ongeveer in de 14e eeuw. Men ging de groene thee eerst in de lucht fermenteren en vervolgens branden. De thee was nu beter geconserveerd en kon makkelijker getransporteerd worden naar Europa. De methodes voor het verkrijgen van zwarte thee verschild per gebied, maar hoofdzakelijk omvat het proces vier basis onderdelen: verflensen (over een rooster spreiden en laten drogen), rollen, fermenteren en vuren. Na het verflensen en rollen van de blaadjes worden ze vier tot vijf uur in een koele ruimte gespreid om zuurstof op te nemen. De blaadjes oxideren (fermenteren) in dit proces en verkleuren hier in koperrood. Hierna worden ze gevuurd om rotting tegen te gaan en krijgen ze de zwarte kleur.

 

                

Groene Thee

Groene thee wordt ook wel ongefermenteerde thee genoemd. De versgeplukte bladeren worden eerst verflenst en vervolgens verhit om de fermentatie (oxidatie) tegen te gaan. In China worden de theeblaadjes in een dunne laag uitgespreid en blootgesteld aan twee uur zonlicht of warme lucht. Daarna worden de blaadjes met kleine hoeveelheden tegelijk in hete pannen gelegd en met de hand snel omgeschept. (Vuren). In sommige gebieden worden ze gestoomd. Hierdoor verdamt het natuurlijke vocht. Na ongeveer vijf minuten worden de zacht geworden blaadjes op tafels tot bolletjes gerold. Vervolgens gaat het weer in hete pannen en worden ze snel omgeschud. Hierna worden ze gedroogd en zijn ze na het zeven geschikt voor transport.

Japanse groene thee heeft een andere bewerkingsproces en daardoor ook een andere smaak dan Chinese groene thee. In Japan worden de geplukte blaadjes snel gestoomd. Ze worden vervolgens gekoeld en regelmatig gerold, gedraaid en gedroogd.

 

               

Witte Thee

De productie van witte thee vindt op zeer beperkte schaal plaats in China en Sri Lanka. De nieuwe knoppen worden geplukt voordat ze open gaan, verflenst om het natuurlijke vocht te laten verdampen en dan gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur en geven een licht, strokleurig aftreksel. Door de zilverachtige kleur wordt deze thee ook wel witpunt genoemd.

 

Oolong

Oolong wordt ook wel half gefermenteerde thee genoemd. Oolongs zijn bladtheeën en worden niet door middel van rollen gebroken. Er zijn verschillende soorten Oolongs. De chinese Oolong wordt direct na het plukken verwerkt. Ze worden in het zonlicht verflenst, en daarna wisselend omgeschud en gedroogd. Na deze fermentatie- of oxidatieperiode van ongeveer 1,5 tot 2 uur vuren ze de thee. De Formosa Oolong wordt langer gefermenteerd en zien er daardoor zwarter uit dan de Chinese Oolong. Chinese Oolong geeft een licht oranjebruin aftreksel. De Formosa geeft een rijker en donkerder aftreksel.

 

                  

Rooibos en Honeybush

Naast de bekende theeën zijn er nog aantal andere soorten zoals honeybush kruiden en rooibos thee. Ze worden als thee gedronken, maar ze zijn niet afkomstig van de theeplant, dus geen thee. Rooibos (Aspalathus linearis) groeit in Zuid Afrika. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, wordt deze plant gekweekt voor de theeconsumptie in de westerse wereld. Daarvoor werd het al gebruikt door de plaatselijke bevolking, vanwege zijn heilzame werking. Ook de blaadjes van deze plant worden geplukt, gestampt en laat men oxideren. Rooibosthee bevat zogenaamde anti-oxidanten. Deze thee werkt stimulerend op de nieren, die daardoor beter overtollig vocht met afvalstoffen afdrijven. De belasting van hart, bloedvaten en gewrichten wordt hierdoor verminderd.

 

Rooibos bevat geen cafeïne en heeft een laag gehalte looizuur (tannine) en het kan al, voordat er een periode van 6 weken verstreken is, een duidelijke positieve verandering teweeg brengen. (Mits deze regelmatig gedronken wordt.) Deze verandering is zowel fysiek als psychisch. Je zal beter slapen, rustiger zijn, je beter kunnen concentreren (zonder dat er de oppeppende stof cafeïne in zit) en dus productiever zijn, een gezondere maag en darmflora krijgen en door dit alles een algemeen gevoel van welbehagen ervaren. Bovendien zal je huid steviger en gezonder worden. Rooibosthee kan zonder beperkingen gedronken worden.

 

Honeybush is ook afkomstig van een plant die in Zuid Afrika groeit.

Honeybush (Cyclopia Intermedia) dankt zijn naam aan "Heuningbos". Het heeft een honingachtige geur en smaak. Het blad van deze plant werd al eerder gebruikt om er "thee" van te zetten dan rooibos. En ook dit kruid bevat enkele gezonde eigenschappen. Het schijnt ontspannend te werken en tegen huidirritaties. Het bevat net als rooibos nauwelijks looizuur en geen cafeïne.

 

 

Cafeïne

Thee bevat net als koffie cafeïne. Een kopje groene thee bevat gemiddeld 8,36 mg cafeïne, oolong 12,55 mg en zwarte thee 25 - 110 mg cafeïne. Het verschil tussen de cafeïne die in koffie zit met de cafeïne die in thee zit, is dat de cafeïne in koffie snel opgenomen wordt in het bloed en dat de cafeïne in thee langzaam wordt opgenomen door de polyfenolen die erin zit. (De polyfenolische verbindingen worden vaak ten onrechte looizuren genoemd) Hierdoor treed het effect van de cafeïne minder snel op, maar houdt langer aan, waardoor thee verfrissender en versterkender is dan koffie. De cafeïne in thee kan uw concentratie, alertheid en nauwkeurigheid vergroten, de smaak- en reukzin versterken, het stimuleert de spijsverteringssappen en de stofwisseling inclusief lever en nieren.

 

Thee is een geheel natuurlijk product zonder kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen en bevat vrijwel geen calorieën. Omdat thee van nature fluoride bevat, helpt het je gebit en mondholte gezond te houden. De consumptie van zowel groene als zwarte thee kan de kans op met name long-, darm- en huidkanker verkleinen. Zo wijst recent onderzoek bij dieren uit. Verschillende recente onderzoeken wijzen op mogelijke werkingen tegen hartziekten, beroertes en trombose. Ook denkt men dat de polyfenolen in thee de opname van cholesterol in het bloed helpen voorkomen en de vorming van bloedstolsels tegengaan.

 

 

Waar komt de term “Orange Pekoe” vandaan?

 

Pekoe is een verbastering van het chinese “Pek Ho “, dat wit haar betekent. Dit verwijst naar de witte haartjes of dons op de achterkant van de vroeg geplukte jongste en smalste blaadjes. De Chinese Pekoe theeën zijn  onderverdeeld in verschillende klassen, al naar gelang de blaadjes ( twee, één of geen één ) samen met de bijbehorende bladknop worden geplukt. Topkwaliteit Pekoe bestaat alleen uit bladknopjes.

 

Een algemene misvatting is dat Orange Pekoe een theesoort is met een sinaasappelsmaak. Het woord ‘orange’ verwijst daar dus niet naar, maar er bestaan wel andere theorieën over de naam. Een populaire verklaring is, dat het te maken heeft met het Nederlandse Koninklijkhuis Oranje-Nassau, aangezien de Hollandse zeevaarders een machtige positie bezaten in de thee handel. Een andere verklaring is dat het verwijst naar de Chinese praktijk van het aromatiseren van thee met sinaasappelbloesems. Alleen de Chinesen maken echter meer gebruik van    jasmijnbloesems dan van sinaasappelbloesems. De meeste waarschijnlijke verklaring is dat het verwijst naar de oranje-gele kleuring van de gedroogde bloemknopjes. Een kleur die erg in het oog springt van de rest van de gedroogde blaadjes.

 

Sorteren

De laatste fase in het bewerkingsproces is het sorteren van de gedroogde blaadjes naar het uiterlijk en type. Deze is zeer belangrijk, omdat de bladgrootte de sterkte, smaak, kleur en geur bij het zetten bepaalt. Hoe groter het blad, des te langer de thee moet trekken. Om de balans van de thee te behouden is het dus van belang dat alle theeblaadjes even groot zijn. Thee kan worden ingedeeld in 4 verschillende bladtypen: bladthee, gebroken thee, fannings thee en dust thee. Blad thee is de beste kwaliteit thee. Deze blaadjes zijn ongekwetst en houden daarom de aroma’s het beste vast. Gebroken thee is van mindere kwaliteit, omdat de aroma’s in de blaadjes door het breken deels vervlogen kunnen zijn. Daarna komen de fannings (stukjes ) thee dit zijn kleine stukjes thee ( 1 tot 1,5 mm ) en worden uitsluitend voor theebuideltjes gebruikt. Ten slotte blijft dust ( stof ) thee over. Dit zijn de allerkleinste stukjes thee, die ook enkel in theebuideltjes worden verwerkt. Fannings en dust zijn zeer geschikt om snel een smaakvolle kop thee te zetten. Deze 4 bladtypen kunnen vervolgens weer worden onderscheiden naar verschillende theeklassen, waarbij de code van de klassen iets zeggen over het bladtype.

 

 

Bladbenaming

Je ziet vaak achter de naam van thee allerlei afkortingen staan. Wat vertellen die letters ons nu eigenlijk? Om de kwaliteit van thee te benoemen heeft men voor de verschillende bladklassen categorieën bedacht die met letters aangegeven worden. Ik heb ze nog even voor u op een rijtje gezet.

 

P - Pekoe - Bestaat uit kortere, wat grovere blaadjes dan de OP

OP -Orange Pekoe - Dit bevat lange, puntige bladeren die groter zijn dan die van FOP en geoogst zijn toen de bovenste blaadjes net opengingen. OP bevat zelden "puntjes".

FOP - Flowery Orange Pekoe - Thee die wordt gemaakt van de bladtop en de twee bovenste blaadjes van elke loot. Fijne, malse, jonge blaadjes, gerold met de juiste hoeveelheid puntjes, de fijne uiteinden van de knoppen, die kwaliteit verzekeren.

GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - Dit is een FOP met "gouden puntjes", de uiteinden van de goudgele knoppen.

TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - Dit is een FOP met veel gouden puntjes.

FTGFOP - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - Dit is FOP van bijzonder goede kwaliteit.

SFTGFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - De allerbeste FOP.

FP - Flowery Pekoe - De bladeren worden tot bolletjes gerold.

PS - Pekoe Souchong - Bestaat uit kortere, grovere blaadjes dan P.

S - Souchong - Grote bladeren worden in de lengte gerold, waardoor er grove, rafelige stukken ontstaan. Deze naam wordt vaak gebruikt voor Chinese gerookte theeën.

B - Broken - Gebroken Thee. Als er in de afkorting een B staat, wil dat zeggen dat deze thee een gebroken thee is. (zijn kleinere blaadjes dan de bladthee)

F - Fannings/Fines - Stofthee of gruisthee. Dit zijn de allerkleinste / fijnste ziftsels, die nuttig zijn voor het maken van theezakjes. Ze moeten namelijk snel kunnen trekken.

 

Meestal staat de letter aan het eind van de afkorting.

 

     

 

 

 

 

Theezakjes en de Losse (echte) Thee

In de jaren 60 begon in Groot-Brittannië de markt voor thee zakjes te groeien, toen werd ongeveer 5 procent van alle thee met zakjes gezet. In 1965 was dat gebruik al gestegen tot 7 procent en in 1993 bestond 85 procent van de totale Britse theeconsumptie uit zakjes. Ook in Nederland geeft men de voorkeur aan theezakjes, terwijl wereldwijd er een voorkeur is voor losse thee en wordt slechts 16 procent van de thee gezet met zakjes. We kunnen de conclusie trekken dat in deze tijd de meeste mensen denken dat de snelheid van het thee zetten vereenvoudigd word door de thee zakjes. Maar eenvoudig betekent niet automatisch sneller, zo zijn er tegenwoordig een heleboel hulp middelen om ook losse thee snel en gemakkelijk te zetten. Het voordeel van losse thee is dat de kwaliteit, het aroma, en de smaak vele malen beter en lekkerder is. De inhoud van theezakjes bestaat uit het afvalproduct van losse thee. Deze kleinere stukjes blad geven een sterker, sneller aftreksel en missen daardoor de subtiliteit en fijne kwaliteit van losse thee. Tevens kunnen theezakjes snel te veel looizuur afgeven waardoor de thee wrang van smaak wordt.

 

Voor- en nadelen van de theezakjes ten opzichte van de Losse (echte) Thee.

 

Voordeel: Thee is sneller gezet

 

Nadelen: Doordat ze een sneller aftreksel geven, missen ze de subtiliteit van losse thee. De zakjes geven vaak te veel looizuur af, waardoor de thee wranger van smaak wordt en mensen eerder last van hun magen kunnen krijgen. Losse thee blijft al gauw zo'n 2 jaar goed, terwijl een theezakje 4-6 maanden houdbaar is. Thee getrokken met theezakjes, kunnen een papiersmaak afgeven aan het water.

 

Zuiver zacht mineraalwater voor de allerbeste thee!

Om een goed kopje thee te krijgen is niet alleen de kwaliteit van thee, maar zeker ook die van het water zeer belangrijk. Wij adviseren losse thee in plaats van zakjes thee. Maar om met losse thee echt de allerbeste thee te krijgen, dan is de keuze van het water zeer belangrijk. De Chinese theemeester Lu Yu (733-804 n Chr.) raadde al zuiver zacht water aan. Ons leidingwater is voor optimale bereiding van hoogwaardige thee niet geschikt. Het varieert in hardheid van plus minus 3-21 graden dh. Bron en mineraalwater bevatten meestal ook te veel mineralen. Er zijn echter uitzonderingen zoals het bekende bronwater Spa Reine uit de Ardennen. Met een hardheid van minder dan 0,5 graden dh, kan dit als zeer zacht omschreven worden. Eigenlijk zou u het eens moeten testen. Zet dezelfde thee met leidingwater en Spa Reine. U zult het verschil duidelijk zien, ruiken en proeven! Het bekende filmlaagje zult u niet aantreffen op de thee die gezet is met Spa.

 

Standbeeld van Lu Yu

 

 

     

 

Ziet u fouten of werkt er iets niet? Neem dan contact met de Webmaster.

info@panda-webdesign.nl